H.C. Andersens berømte eventyr, Fyrtøjet der i 2007 blev omsat til en balletforestilling på Pantomimeteatret i Tivoli, vender nu tilbage til den berømte scene i forlystelseshaven. Og endnu en gang er det H.K.H. Dronning Margrethe, der har stået bag scenografien. En scenografi, der forvandler Pantomimeteatret til et univers fyldt af mystik, romantik og finurlighed, og hvor soldaten danser ud på eventyr til tonerne af James Prices musik kreeret specielt til lejligheden. Repremieren finder sted den 19. juni 2021.
Forhåbentlig vil det ikke kun være soldaten, der får øjne så store som tekopper, når der den 19. juni er repremiere på H.C. Andersen klassikeren, Fyrtøjet, men også publikum. I eventyret drager den unge soldat ud på en lang og farlig rejse for at finde et fyrtøj, og i opsætningen på Pantomimeteateret bliver publikum kastet midt ind i handlingen og får lov at møde den ækle heks og hundene med de store øjne. Repremierens koreografi står Dinna Bjørn bag, og der bliver derfor endnu engang sørget for, at de medvirkende dansere fra Tivoli Balletteater, samt børn fra Tivoli Balletskole underholder publikum med lette trin, imponerende løft og yndefulde bevægelser til James Prices musik komponeret specielt til balletten.
Kongelig scenografi
Og som om det ikke var nok stjernestøv, er det H.K.H. Dronning Margrethe, der egenhændigt har stået for scenografien. Første gang Tivolis gæster kunne opleve Fyrtøjet spille på Pantomimeteatret var i 2007, da forestillingen blev skabt specielt til teatret i samarbejde med Dronningen, og det er dette arbejde, der endnu en gang vil være en del af genopsætningen af forestillingen. Det er Dronning Margretes ottende eventyropsætning i Tivoli – udover Fyrtøjet har hun nemlig stået for ”Kærlighed i skarnkassen”, ”Tommelise”, ”Svinedrengen, Tinsoldaten, Askepot, Nøddeknækkeren og senest ”Snedronningen”, der også bliver genopsat for anden gang til december med Dronningens hjælp. Til Fyrtøjet har Dronning Margrethe skabt et farverigt og eventyrligt univers, hvor der leges med perspektiverne og trylles med Pantomimeteatrets gamle og meget originale kulissesystem fra 1874. Et arbejde hun er gået til med stor respekt og nøjsomhed.
H.K.H. Dronning Margrethe fortæller til TV2 om forestillingen:
”Man er jo betroet et ansvar og så gør man sit allerbedste, ikke mindst af hensyn til de dansere, der skal arbejde i ens kostumer. Man kan slå en hvilken som helst streg på et stykke papir, næsten, men at få kostumerne til at leve på scenen, det er jo ikke mindst de dygtige kostumierer, der står for det at få det til at leve på scenen. Det er så vanvittigt spændende at se.”
Balletchef for Pantomimeteatret Peter Bo Bendixen glæder sig også til atter at se på Fyrtøjet på Pantomimeteatrets scene:
”Fyrtøjet kan noget helt særligt; den vækker såvel gys som smil for både børn og voksne. Der sker så meget på scenen, og jeg synes det er et aldeles forunderligt univers, som det kreative trekløver med Dronning Margrethe, Dinna Bjørn og James Price har fået skabt. Jeg var ikke et øjeblik i tvivl om, at denne eventyrfortælling skulle vises for publikum i Tivoli igen”.
Om Fyrtøjet Eventyret Fyrtøjet blev skrevet af H.C. Andersen i 1835 og handler om en soldat, der møder en heks, som beder ham om at hente et fyrtøj, der er gemt i et hult træ, og derefter må gå grueligt meget igennem, før han får sin prinsesse. Fyrtøjet har spillet på Pantomimeteatret i 2007, 2008 og 2012, og bliver nu genopført for fjerde gang med premiere den 19. juni. Forestillingen spiller derefter på udvalgte dage frem til søndag den 22. august. Fyrtøjet var i 2007 H.M. Dronning Margrethes tredje forestilling som scenograf på Pantomimeteatret. Dronningen samarbejdede igen med koreografen Dinna Bjørn og komponisten James Price. Trekløveret stod også bag forestillingerne Kærlighed i Skarnkassen fra 2001 og Tommelise fra 2005. Alle forestillinger er løbende blevet taget op igen. Hele Tivoli Balletteaters ensemble med dansere fra hele verden samt balletbørn fra Tivoli Balletskole medvirker i forestillingen. H.C. Andersens udødelige eventyrklassiker Fyrtøjet kan opleves fra den 19. juni og den opføres 25 gange frem til 22. august |