Anmeldelse af Ruds Vedby Borgspil ”Chr. II”

Sommeren er årstiden for diverse udendørs musicals og teaterforestillinger, og denne sommer, ingen undtagelse.

Vi er på vej til Ruds Vedby Borgspil for at overvære musicalen Chr. II, der omhandler kongens liv – og de, der har bare et lille kendskab til denne konge ved, at det ikke er lutter lagkage eller en dans på roser, der har kendetegnet hans liv.
Vi er meget spændt på, hvordan Ruds Vedby Borgspil får historien om kongen, der vil regere hele Norden (trods svensk modvillighed) en konge der går grueligt meget igennem, hvordan vil Ruds Vedby Borgspil få det til at blive hyggeligt og seværdigt, og samtidig være tro mod grundhistorien, det vil jeg se, før jeg tror det.

Vel ankommet til parkeringspladsen, begiver vi os igennem den ekstremt smukke park ved Vedbygaard, og mærker spændingen med det samme. Spændingen ved at være i smukke og historiske omgivelser, men også spændte på at opleve denne forestilling, for hvilken forestilling er det vi skal opleve? Vi har aldrig før været til Ruds Vedby Borgspil, så vi har ingen idé hvad vi har i vente.
Vi tilkøber et program, og finder et par pladser lidt ude i siden. Jeg må ærligt indrømme, at jeg altid køber programmer, dels for at huske, hvad vi igennem tiderne har set, men det er også en rigtig fin guideline til selve forestillingen. Dette program er dog ikke så informativt om selve forestillingen, men der er små hilsner til publikum fra forskellige aktører samt et portræt galleri af de medvirkende samt lidt billeder fra forestillingen.

Selve handlingen
Narren, som er en gennemgående figur, byder os alle velkommen med sang og en præsentation.
Vi møder Christian lige før han bliver kronet til konge. En visionær ung mand, der kan og vil Danmarks udvikling, men mod sig har han sin farbror Frederik, som bestemt ikke har den visionære tilgang til landets fremtid og udvikling.

Før Christians kroning befinder han sig i Norge, hvor han møder Dyveke, en ung pige, der virkelig har ordet i sin magt – og genert er hun bestemt heller ikke. Christian og Dyveke bliver meget glade for hinanden, men så bliver Christian kaldt til Danmark, da hans far Kongen er død. For at den danske adel ikke skal lave ballade, så må Christian blive kronet hurtigst muligt.

Kong Christian II må ikke gifte sig med Dyveke for adelen, men giftes skal han jo for at få en arving, så han får nogle bud på nogle smukke unge prinsesser, komtesser og adel fra dele af Europa, og ender med at vælge Elisabeth fra Habsburg. Hun er ham en god hustru, og skænker ham børn.. Hun har dog også en betragtelig medgift – hvor meget det reelt er, får vi fortalt på en meget sjov måde af Narren.

Elisabeth regerer også landet, når Christian er ude, og det viser sig, at hun som sin mand, har nogle visionære meninger om, hvad der er godt for Danmark.

Men problemet er så svenskerne (ja igen igen). Christian kalder sig konge for hele Norden – men den svenske adel vil bare ikke have dansk indblanding – forstå det hvem der kan …. De nægter ganske enkelt at acceptere ham som Konge.

Vi følger så de kendte elementer af historien, og bliver vidner til Dyvekes forgiftning, Sigbrits ansættelse som finansminister, og Kongens manglende støtte fra sit bagland (adlen) anført af Christians farbror Frederik.

Det ender med at Kong Christian II starter Det Stockholmske Blodbad, hvor 82 fra den svenske adel, lensgrever mv. bliver halshugget.

Hvad synes vi så?
Narren er en gennemgående figur, der binder historien sammen. På den måde kommer vi godt rundt om de mange år, som historien omhandler, og det gøres på den fineste måde, så man som publikum ikke føler, at det hele springer for meget eller bliver for forvirrende.

Forestillingen er bundet godt sammen med sange, der understøtter handlingen, og jeg må sige, at specielt de sange, hvor hele koret er med, går op i en højere helhed. Deres stemmer passer rigtigt godt sammen. Ja, jeg fik faktisk gåsehud flere gange, så flot blev der sunget.
Men jeg kan ikke undgå at nævne, at alle på scenen gør det virkelig godt – både vokal- og skuespilmæssigt.

Vi så ganske enkelt en forestilling, der hang virkeligt godt sammen. Vores skepsis fra starten blev gjort til skamme, for vi oplevede ikke en eneste gang, at blive forvirret af historien.
Narren var bindeled blandt forskellige historiske begivenheder, og det gav en helhed, der ellers tit kan mangle i teaterforestillinger.

Selve stedet var helt unikt. Amfiteatret var skønt, alle kunne se optimalt, da der var god højde på de forskellige etager – og stolene er super gode at sidde i.

Vi var underholdt, vi nød musicalen i de smukke omgivelser – og vi fandt hele forestillingen imponerende fra både opsætning, til kostumer og ageren på scenen.

Tekstforfatteren Jesper Nielsen fik omskrevet historien til en moderne og til tider virkelig sjov forestilling. Skulle han engang mangle et job, så vil vi anbefale ham at blive historielærer, for han kan virkelig om nogen formidle – og forvandle en dyster historie til en folkelig, nutidig og meget interessant fortælling. Vores interesse for denne specielle historie blev i hvert fald vakt.

Det var en oplevelse, som vi vil anbefale alle – og vi var imponeret over, at der var tænkt på alt. Da forestillingen var slut, var der tændt lys ved stisystemet, så det var let af finde vej tilbage til bilen.

Vi vil give 5/6 stjerner til en forestilling, der hang fint sammen, og vi var imponeret over det meget moderne sprog.

Vi finder det lidt synd, at denne forestilling kun spiller i alt 8 forestillinger – Vi var underholdt, vi grinte og klappede og vi gik fra Ruds Vedby i godt humør.

Læs mere om Ruds Vedby Borgspil på https://rudsvedbyborgspil.dk/
Her finder du alt fra køb af billetter, til spilperiode og selvfølgelig en kort fortælling om selve historien.

Tak for en god oplevelse.

Tina Magling
Anmelder

Foto i anmeldelsen: Tina Magling

Don`t copy text!