Anmeldelse af bogen ”Postkort fra Mona” af Mette Tingholm

Lisas farmor er død. Men i stedet for at skrive en bog om sorg og savn, har Mette Tingholm skrevet en bog om kærligheden til kunsten, til barnebarnet Lisa og til livet. Bogen ”Postkort fra Mona” handler ganske enkelt om, hvordan Lisas mormor formidler hendes viden, interesse og kærlighed til kunsten og til barnebarnet i form af et slags kunstpuslespil.

Lisa er en ung pige på 12 år, der hjælper sin far med at rydde op i farmorens hus.
I farmorens hus finder hun pludselig en kuvert med ”Lisa” påskrevet og dette er begyndelsen til en yderst spændende søgen – men hvad skal Lisa dog finde?

Lisa åbner kuverten og indeni er der et brev fra Lisas farmor, der fortæller om sin kærlighed til kunst. Farmoren skriver også, at hun ved, at Lisa har arvet denne interesse, og, da det ikke har været muligt for dem at rejse rundt i verden for at se på kunst, så har farmoren efterladt en kuffert til Lisa. Lisa opdager, at det bestemt ikke er en ganske almindelig kuffert, for indeni finder Lisa bl.a. en notesbog og nogle postkort, hvor hver og en har en kuvert påsat bagpå.

Dette er starten på Mette Tingholms bog
Vi følger Lisas søgen efter først den omtalte kuffert, og derefter de små hints som farmoren har lagt i. Disse hints er postkort, påsat en kuvert. Hvert postkort viser et maleri og i kuverterne finder Lisa beskrivelsen af maleriet samt tankerne enten fra maleren eller den portrætterede. Lisa skal så sætte de små ledetråde som de forskellige postkort giver sammen, så hun til sidst finder ud af, hvad Lisas farmors favoritmaleri er.

Mellem Lisas søgen efter at få sat de forskellige portrætter ind i et skema, følger vi Lisa og hendes farmors dialog omkring kunsten og deres hverdag sammen.

Vi følger Lisas søgen, og får derved et helt fantastisk indblik i kunstens verden, der er beskrevet i et sprog, som alle – yngre såvel ældre kan forstå og relatere til
Læseren fængsles af fortællingerne og man bliver virkelig draget ind i en verden, som er helt unik. Jeg blev både begejstret og nysgerrig – og min kunstinteresse blev vagt på et helt nyt niveau.

Bogen har flere facetter. Den handler ikke kun om Lisas samspil med sin farmor og søgen efter farmors yndlingsportræt, den handler også om at fange læseren og give et bud på, hvad man som læser kan se efter i et portræt, og her kommer Mette Tingholm ind på 5 punkter, der kan give en idé til, hvordan man ser et portræt/maleri.

Et afsnit handler om udvalgte tidsaldre indenfor kunsten (og det er helt vildt spændende at læse) – og så kommer Lisas farmors opskrift på drømmekage. Den glæder jeg mig til at bage sammen med min egen datter.

Mette Tingholm har skrevet en virkelig interessant og spændende bog, som tryllebandt mig. Bogen er indgangen til gode snakke om kunst med de unge i familie, og den giver et helt unikt indblik i en verden, som ikke er som den ser ud til ved første øjekast, men, hvor man som tilskuer kan se noget helt specielt, hvis bare man vil og kan fortolke et maleri – og det hjælper Mette Tingholm til med i denne bog.
Bogen er illustreret af Kitty Kreutz.
Fotos i anmeldelsen er af Thomas Olsen.

Forlaget anbefaler bogen til unge fra 10 år – og min private anbefaling er, at alle med bare lidt interesse for kunst, kan få en masse viden og indsigt ved at læse bogen. Jeg blev i hvert fald fanget af handlingen og af bogens sidste kapitler, hvor Mette Tingholm kommer ind på lidt kunstanalyse.

En stor anbefaling herfra.

****** 6/6 stjerner til en bog, der er inspirerende, spændende og fortalt i et godt sprog.

Tina Magling
Anmelder

Don`t copy text!